"Až pochopíme, že se nerodí plod, ale citlivá inteligentní myslící bytost, tedy člověk, až ruce nastavené k práci skloníme, abychom je nabídli k pomoci, až pochopíme, že těhotná se stává bohyní a ve chvíli porodu odchází do svého nitra, kam nikdo nesmí vstoupit, až pochopíme, že jsme jen pozorovatelé, pak jsme porozuměli, co je normální porod."
(Dagmar Suchá, UNIPA)

pondělí 7. července 2008

Baby kolika (pro mamku a baby, co jsem dneska potkala):

Baby kolika postihuje 15-40 % kojených i nekojených dětí. Objevuje se nejčastěji ve 2-3 týdnu života a spontánně vymizí mezi 3-4 měsícem, s tím jak se děti začnou více hýbat, vyzraje trávicí trakt a posílí se břišní svaly. Probíhá v návaznosti na jídlo, nejčastěji pozdě odpoledne a večer. Dítě pláče více jak 3 hodiny denně, nejméně 3 dny v týdnu.



Doporučuje se:
1. Vynechat ve stravě matky na čas kravské mléko a mléčné výrobky, nadýmavou stravu (čerstvé pečivo, zelí, kapusta, květák, luštěniny), citrusové plody a vody s vysokým obsahem CO2. Pokud to nepomůže mléko opět zařadit.
2. Mohou pomoci masáže bříška:
Mlýnek: Kroužíme celou dlaní kolem pupíčku ve směru hodinových ručiček. Podporujeme tak peristaltiku a harmonizujeme tok energie:)
Vodní mlýn: Ruce položíme nad sebe a suneme dlaněmi střídavě od hrudní kosti přes pupík k podbřišku. Tato masáž vyrovnává napětí v horní a dolní části krajiny břišní.
Protřásání nohou na uvolnění: Děťátko uchopíme nad kotníčky, nožky skrčíme a mírně protřepeme.
Tlak kolínek na břicho a uvolnění: Rukama obejmeme dětská lýtka a nožičky pevně skrčíme na bříško. Tlak uvolníme a nožičky protáhneme do lehu. Tlak a protažení musí být vždy ještě pro dítě příjemné. Sledujeme jeho reakce v očích, v mimice obličeje a v řeči celého těla.
Na masáže bříška kojence jsou k dispozici na trhu speciální olejíčky (např. od firmy Weleda, Nobilis tilia atd.)
3. Kontakt "skin to skin": při a po kojení přikládat nahulaté mimi na holou kůži matky (nesmí vám být oběma zima - zakrýt se můžete oba).
4. Popíjení čaje s kmínem, koprem a fenyklem matkou.
5. Nahřívání bříška teplými obklady.
6. Kojit ve svislejší poloze, nechat během kojení častěji odříhnout.
7. Mohou pomoci probiotické kapky nebo Baby calm kapičky. Jako poslední možnost se dá použít rektální rourka.
8. Úlevová poloha pro mimi je na bříšku na vašem předloktí (poloha na tygříka), nebo poloha na bříšku - dítě jen v pleně na nahém těle rodičů. Může pomoci kolébání a chování v klubíčku.

Poloha "na tygříka".


Chce to hlavně trpělivost a zkoušet, co na mimi nejvíc platí. Pokud dítě normálně přibírá, není potřeba se znepokojovat. Tohle období je zkrátka potřeba přečkat.

Tak hodně zdaru a málo bolavých bříšek!

J.

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Jinou možností, jak ulevit od bolavých bříšk těhle prcků je použití olejíčku Sab Simplex kapky, obsahující látku dimethiconum. je to olejíček, který s epřidává do stravy během jídla, a zabrańuje napěnění stravy v břiše a trávicícm traktu těchto mrňat. Vřele jej doporučuji klidně už od prvního týdne po porodu, nijak nemůže uškodit. je na přírodní bázi, takže nic zlého to není, dá se navíc volně zakoupit v lékárně. :-) Jinak všechny ostatní techniky jak je popsala kolegyně také zabírají a fungují...

*janina* řekl(a)...

a nejlepsi je vysrat se na vsechny preventivni olejicky a kapicky a umely prisady, ktery zpusobujou akorat to, ze se organismus nenauci fungovat bez pomoci zvenci :-( pardon. dost me to toci. vsechny moje deti prdely akorat tak po caji z vyvarenyho kminu s trosickou hroznovyho cukru, kterej dostavaly lzickou, zadek jsem jim umejvala vodou a mazala vazelinou. libi se mne, ze jana nezatracuje normalni prirozeny metody fungovani, tj treba polozit dite na bricho a nechat ho probublat

Anonymní řekl(a)...

Michal ŠEBEK

je to hezkyb řečeno, jak psala janina. Nejlepší je se na chemikálie vykašlat. Problém však v Simethiconu je ten, že je to léčivo na přírdní bázi, zcela přírodní bázi. Tudíž nijak nepoškozuje zdraví, narozdíl od jiných léčiv. A kolika je opravdu problémem, a vyžaduje kvalitní léčbu. Navíc použitím tohoto prostředku se lze předejít i syndromu tiché aspirace, při opožděném říhnutí. Můj názor.

Anonymní řekl(a)...

No mně zase Sab Simplex vůbec nepřipadá, že by byl na přírodní bázi. Leda v tom smyslu, že vlastně kdejaká chemická látka je svým způsobem přírodní - pominu-li použití silikonového oleje !!! coby základní účinné látky, tak co ty přídavné látky: Hypromelóza, cyklamát sodný, kyselina polyakrylová, natrium -benzoát, sodná sůl sacharinu, citronan sodný bezvodý, kyselina citronová, kyselina sorbová, stearomakrogol 250, vanilkové a
malinové aroma - jsou skutečně všecky přírodního původu? O tom silně pochybuji. Mně vadí zejména umělá sladidla, umělá barviva...
Nehledě na to, že většina maminek sáhne radši preventivně po Sab Simplexu, než aby se svému děťátku více věnovala :(

Anonymní řekl(a)...

Aha, tak jsem nezvládla podpis :)) - DitaB