"Až pochopíme, že se nerodí plod, ale citlivá inteligentní myslící bytost, tedy člověk, až ruce nastavené k práci skloníme, abychom je nabídli k pomoci, až pochopíme, že těhotná se stává bohyní a ve chvíli porodu odchází do svého nitra, kam nikdo nesmí vstoupit, až pochopíme, že jsme jen pozorovatelé, pak jsme porozuměli, co je normální porod."
(Dagmar Suchá, UNIPA)

neděle 12. října 2008

V porodním domě...

V pátek jsem byla na prohlídce porodního domu. Prostředí příjemné a milé, barevné. V jedné místnosti měly malé muzeum Porodních babiček, staré nástroje, kufříky, knihy...


Mají tu zhruba 50 porodů za rok, ale chodí i k porodům doma, pořádají zde přednášky, kurzy, předporodní přípravy, setkání mamin a mimin, cvičení atd.





Je tu jeden pokojík pro maminky, které zde chtějí zůstat déle po porodu, a jeden pokoj, kde se rodí.



V rodícím pokoji je také vana, velká postel s dřevěným okrajem, který je tvarován podobně jako porodní židle, takže se dá o ten okraj dobře opírat. Většina dětí se narodila někde mezi postelí a vanou, nebo přímo ve vaně. Přímo v posteli se narodilo dítě jen jedno. Ve velké zasklené skříni je schován veškerý zdravotnický materiál, vlastně úplně stejný, jaký používáme v porodnici my. Používají hodně aromaterapii, homeopatii, akupunkturu (tu i v nemocnici). Koukala jsem se, že nůžky k epiziotomii mají jiný tvar, než ty naše. Prý ale dělají tak jednu za rok.






Mimča ošetřujou na pultíku, kde mají připravený ambu-vak i odsávačku. Všechno vybavení jako v nemocnici.


Mamky můžou jít po 4 hodinách po porodu domů, kde je další dny navštěvuje porodní asistentka. Veškerou péči - porod, předporodní kurzy, poporodní návštěvy atd. mají hrazeny pojišťovnou!!!
Skvělé je, že mají svůj vlastní sterilizátor, takže si nástroje sterilizují sami.




Každé mimčo, které se v narodí ve zdejším porodním domě, dostane na památku korálku - perličku, kterou vyrábí jedna porodní bába. Pro štěstí.



Jednou, jednou budeme mít takovej porodní dům i v Brně!
J.

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Doufám, že u toho porodního domu budu i já:-)

ZUzka

Anonymní řekl(a)...

A taky v Praze prosim, prosim. A co nejdriv, dyby to slo :) Mau

Anonymní řekl(a)...

Culdiánku, musíš načerpat spoustu zkušeností a neztratit chuť, odvahu a sílu to jednou rozjet :) (nebo někdo jinej). Hlavně by byly potřeba ty porodní asistentky ochotné do toho projektu jít! Držím palce, zatím se měj krásně! Dita

Anonymní řekl(a)...

Milá Jaňulo,
máte velmi hezké stránky. Je na nich krásně vidět, že jste opravdu porodní asistentka srdcem i duší. Děkuji vám za podtitul vašich stránek. Ani nevíte jak mě potěšil. Jste první kdo si všiml co vše jsem tím chtěla říci. Dagmar Suchá,UNIPA. Budu ráda když se mi ozvete. :-) přeji hodně úspěchů a odvahy.

Jaňula řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.