"Až pochopíme, že se nerodí plod, ale citlivá inteligentní myslící bytost, tedy člověk, až ruce nastavené k práci skloníme, abychom je nabídli k pomoci, až pochopíme, že těhotná se stává bohyní a ve chvíli porodu odchází do svého nitra, kam nikdo nesmí vstoupit, až pochopíme, že jsme jen pozorovatelé, pak jsme porozuměli, co je normální porod."
(Dagmar Suchá, UNIPA)

neděle 19. října 2008

שבת

WIKI:
Šabat (hebrejsky: שבת, od kořene ש-ב-ת, ustat, odpočinout) je v judaismu sedmý den v týdnu, věnovaný odpočinku a upuštění od pracovní a všední činnosti. Šabat je nejdůležitější svátek v judaismu (o post nejvyššího se dělí s Jom kipur), jeho dodržování je nařízeno přímo Desaterem a v rabínské literatuře je brán jako pravzor všech svátečních dnů.

Šabat začíná v pátek se západem slunce. V době kolem soumraku se po odpolední modlitbě mincha (pro všední den) recituje Kabalat šabat, (hebrejsky: Přijetí šabatu). Závěr této liturgie již spadá na páteční večer, kdy začíná samotná večerní modlitba (ma’ariv) pro šabat. Po skončení modlitby se rodina většinou schází u slavnostní večeře, před kterou se říká kiduš nad vínem a požehná se chléb.

JA:
V patek vecer me Elinor vzala do Synagogy. Byla to takova provizorni mistnost, spis nez synagoga. Na te nove se tu prave pracuje, mela by byt hotova nekdy v listopadu, tak doufam, ze ji uvidim i zevnitr. Bylo nas tam celkem 6, z toho 4 holky, 1 muzskej (premyslim, jak presne nazvat muze tak kolem 30ky a koukam, ze cestina to nema moc dobre podchyceny) a 2 starsi panove. Dali mi do ruky Knihu knih, na prave strane bylo vse hebrejsky a vlevo nemecky preklad, uprostred vlepene listecky - kdyz nekdo neumi cist hebrejsky, tak to tam bylo prepsane do latinky. Hebrejske pismo mi pripada, jako velmi, velmi stara vzpominka, kterou jste nikomu nerekli, nechavate si ji pro sebe a nevite jestli je vam spis smutno nebo veselo, kdyz si ji snazite vybavit. Predzpevoval tedy ten mlady muz kolem 30ky, kazda kapitola - jina melodie a vsechny je umi nazpamet. Jak se rozeznely ty prvni tony, i kdyz nas tam bylo tak malo, z toho zpevu mi behal mraz po zadech. Asi z tech tisicu let, ktere ty napevy ziji. Musi byt neuveritelne slyset ten zpev v nejake velke synagoze, kde je spousta lidi. Elinor mi slibila, ze me do nejake v Izraeli vezme a jestli se podivame do Berlina tak tam taky. Protoze byl Sabat, sedli jsme po skonceni modliteb k jednomu stolu a nez jsme si pripili vinem, zpivala se jedna velmi znama pisen, myslim, ze se zpiva vzdycky vecer v patek, ale este se na to Elinor zeptam. Je krasna a vesela. Na zacatku vecere kazdy dostane kousek chleba se soli. A me prislo neuveritelny, ze tam muzu s nema sedet u jednoho stolu.
Po veceri jsme sli do jednoho z mistnich pubu a dlouho do noci jsme si povidali a bylo to supr. Muzskej kolem 30ky trvdil, ze sex po obrizce je lepsi nez bez ni. A ze on to muze posoudit, pac se nechal obrezat pred 5 lety. Tak to jsem mu teda vyvratit fakt nemohla:)
Pekny nedelni vecer! J.

Žádné komentáře: