"Až pochopíme, že se nerodí plod, ale citlivá inteligentní myslící bytost, tedy člověk, až ruce nastavené k práci skloníme, abychom je nabídli k pomoci, až pochopíme, že těhotná se stává bohyní a ve chvíli porodu odchází do svého nitra, kam nikdo nesmí vstoupit, až pochopíme, že jsme jen pozorovatelé, pak jsme porozuměli, co je normální porod."
(Dagmar Suchá, UNIPA)

pátek 8. února 2008

Těhuláctví - trošku zrychlíme (jsem pozadu) 15. týden těhotenství

Dítě měří od temene po zadeček 104 - 114 mm a váží asi 50g. Kůže se nyní začíná povlékat lanugem (velmi jemným ochlupením), které mu pomůže regulovat tělesnou teplotu. Začíná se vyvíjet obočí a začínají růst vlásky na hlavě. Vyvíjí se sluchové ústrojí. Drobné kůstky ve středním uchu se začínají zpevňovat, ale protože dosud nejsou vyvinula mozková centra sluchu, dítě si není schopno zvuky, které slyší, uvědomit. Co nevidět začne mimi slyšet mamčin hlas, tlukot jejího srdce, zvuky ze žaludku a střev, šum krve proudící cévami.
Při výzkumech Dr. Alfreda Tomatise bylo zjištěno, že: "novorozeně je obvykle velmi neklidné, dokud nepromluví jeho matka. V tom momentě se dítě otočí směrem jejího hlasu. Novorozeně reaguje jen na určitý hlas, jediný hlas, kterému byl vystaveno ještě v děloze. Matky to samozřejmě instinktivně cítí a tak většina žen na světě dítě okamžitě přitiskne k prsu a tiše mu zpívá ukolébavky."



Vysoké frekvence (nad 8 000 Hz), které jsou tak vhodné pro rozvoj plodu, slyší dítě poprvé z matčina hlasu. Jsou v děloze filtrovány kostmi, tkáněmi a plodovou vodou matčina těla. Dítě slyší zvuky nejen svýma ušima, ale celým tělem, převážně kostrou jako celotělním rezonátorem. Tento nitroděložní dialog stojí na počátku jakéhokoliv naslouchání. Dítě slyší hlas matky a je jím tak frekvenčně vyživováno. Když matka zmlkne, plod naslouchá a čeká, kdy zase hlas přijde. Podle doktora Tomatise je ve vzájemném a co nejčastějším dialogu matky s dítětem položen základ veškerých dalších schopností komunikovat a učit se jak jazykům, tak sociálním dovednostem."

U miminka už je jasně rozlišitelné pohlaví.
Prvorodičky cítí první pohyby průměrně ve 20 týdnu těhotenství, ale za úplně nejranější je považován právě 14 týden. Nejčastěji je maminky popisují jako: chvění v břiše, motýli v žaludku, drobné údery a šťouchání, škubnutí, kručení v břiše, praskání bublin atd.

A ještě pár zajímavých odkazů:
Bavlněné plenky Popolini
Dost výživnej web o těhotenství, miminkách, maminkách atd.
A ještě jeden takovej podobnej, dělají ho doktoři a porodní asistentky z brněnských porodnic, skoro všechny znám:)

J.

Žádné komentáře: