"Až pochopíme, že se nerodí plod, ale citlivá inteligentní myslící bytost, tedy člověk, až ruce nastavené k práci skloníme, abychom je nabídli k pomoci, až pochopíme, že těhotná se stává bohyní a ve chvíli porodu odchází do svého nitra, kam nikdo nesmí vstoupit, až pochopíme, že jsme jen pozorovatelé, pak jsme porozuměli, co je normální porod."
(Dagmar Suchá, UNIPA)

čtvrtek 14. února 2008

Těhuláctví - 16. týden

Mimi je teďka zhruba 16 cm dlouhé, váží asi 100 g. Vyvíjí se hmat a začínají také fungovat chuťové pohárky. Mimčo se seznamuje s chutí plodové vody, v níž se vznáší a kterou polyká. Různé testy prokázaly, že polykání se zintenzivňuje sladkou chutí a zeslabuje hořkou nebo kyselou. Začínají se tvořit základy trvalých zubů. Původně chrupavčitá tkáň kostry se zpevňuje ukládáním vápníku (kostnatění). Jsou vytvořeny klouby na nohách a rukách. Hlavním informačním kanálem se stává sluch. Mimčo uklidňuje maminčin hlas, vnímá hudbu a hlasy z okolí. Dítě je velmi aktivní - převaluje se, dělá kotrmelce a kope.

Šaman severoamerického indiánského kmene Čerokí:
"Vybíráme si rodinu, ve které se mohou rozvinout naše dovednosti a ve které můžeme dokončit svůj cyklus učení. Svou rodinu slyšíme a vnímáme, ještě když jsme v říši své matky. Již tehdy cítíme kvality myslí svých rodičů a přímo reagujeme na myšlenky směřované k naší matce. Proto je velmi důležité, aby těhotné ženy obklopovalo neagresivní, co nejklidnější prostředí plné lásky."

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

moc hezky od šamana po ptáčky.
jestě, zes nenapsala, že jsem ptáky vypustila já. ma