"Až pochopíme, že se nerodí plod, ale citlivá inteligentní myslící bytost, tedy člověk, až ruce nastavené k práci skloníme, abychom je nabídli k pomoci, až pochopíme, že těhotná se stává bohyní a ve chvíli porodu odchází do svého nitra, kam nikdo nesmí vstoupit, až pochopíme, že jsme jen pozorovatelé, pak jsme porozuměli, co je normální porod."
(Dagmar Suchá, UNIPA)

pondělí 25. ledna 2010

Běžkování ho nás na Hané

Na Hané je zprovozněno několik běžkařských tras v okolí vesniček Kořenec, Suchý, Benešov, Protivanov... I vydali jsme se několikráte je vyzkoušet a byli jsme nadšeni. Málo lidí, krajina jako z pohádek, trasy, popis cest, včetně výškových profilů, na internetu. Místní však mají výhodu, znají i všechny odbočky mimo vyjeté stopy...
My s tatínkem jsme byli lehce zaskočení trasou kolem Suchýho. Za vesnicí cedule: "Pokračujte vyjetou stopou bez značení". Bohužel místní na tuto vyjetou stopu najíždějí odkud se jim zachce a tak brzy ztratíte přehled, která z těch všech odboček má být ta "vyjetá stopa bez značení". My jsme se řídili instinktem, bohužel nám ta naše vybraná stopa začala slábnout, až bylo jasné, že jí před námi jel jenom jeden běžkař. V hustníku sundal běžky. My ne. Tatínek hulákal něco o tom, že si příště na výlety se mnou bere GPSku a baterku, a taky něco o tom, proč on vždycky ženským tak bezmezně důvěřuje /měla jsem mapu a více méně navigovala/. Jelikož však Drahanská vrchovina není Sibiř, po chvíli bloudění lesem jsme narazili na cestu a zdárně najeli na naši původně plánovanou trasu. Ztratili jsme se po 1 kilometru... A tak doporučujeme všem, vyhradit si na okruh Suchý dostatek času.
Bezmezné nadšení nám s Davidem způsobil okruh u Protivanova, bílými pláněmi zářilo sluníčko, vesnice za bukem, křížek za kopcem. Můj milý si v jednu chvíli přál lehátko a někoho, kdo by mu pravidelně doplňoval tekutiny - svařák, a nejlépe by ten někdo mohla být sympatická blondýna v plavkách /třeba já/ - ale to jsem si k tomu domyslela, /avšak nebudu daleko od pravdy/:)
Zkrátka vyjeďte si na Hanou běžkovat, je to po všech stránkách inspirující:)










PS:
1) V odkazech porodnictví doplněny zajímavé odkazy!
2) Chci založit porodní dům v Brně, kdo by do toho šel taky, ať se mi ozve!
3) V Býkovicích se dá zaparkovat jedině tak, že si lopatou vyhážete místo. Tudíž lopaty do Býkovic s sebou!
4) Neznáte někoho, kdo pracuje v nemocnici v Rakousku? Budu ráda za kontakt!
5) Babička a maminka jsou jediní dva lidi, kteří mě dokážou vytočit během pár sekund. O Mongolce napíšu příště...:)

J.

4 komentáře:

*janina* řekl(a)...

tyo, to je jak z nake pohadky zimni ty fotky!
[ja bych na bezky nestoupla teda, takze me ty stopy tam desi, ale.. jenom pokracujte ;)]

Anonymní řekl(a)...

Dave: k dokonalosti chybělo jen to lehátko a svařák ...
Pokračování je v plánu :)

Unknown řekl(a)...

Ahoj Jani, do toho porodního domu v Brně bych s tebou šla, akorát momentálně pracuju v Londýně, takže to mám trochu z ruky ;-) No a v nemocnici v Rakousku pracuje porodní asistentka Míla Vlachovská z Mikulova (www.materskestudiomila.cz)-byla jsem na jejím semináři loni v mamicentru v Brně.
Zatím pa, Bára (Hanachová)

Anonymní řekl(a)...

culdi! já dneska taky byla! kol novýho města, trapný, trapný, ale já si to TAK užila - bez lehátka, bez svařáku, bez chlapa (když nepočítám robbieho williamse), ale i tak! nechápu, že to kurňa nedělám častějc:-)
miš(ka)