"Až pochopíme, že se nerodí plod, ale citlivá inteligentní myslící bytost, tedy člověk, až ruce nastavené k práci skloníme, abychom je nabídli k pomoci, až pochopíme, že těhotná se stává bohyní a ve chvíli porodu odchází do svého nitra, kam nikdo nesmí vstoupit, až pochopíme, že jsme jen pozorovatelé, pak jsme porozuměli, co je normální porod."
(Dagmar Suchá, UNIPA)

čtvrtek 14. ledna 2010

Aromaterapeutické esenciální oleje při porodu a v šestinedělí

BERGAMOT – Skvělý na ošetření depresí a pocitů smutku, zchlazuje a povznáší, zklidňuje nervový systém, zmírňuje zlost a depresi a pomáhá obnovit apetit.


CYPŘIŠ – Pomáhá při porodu transformovat se z jedné fáze do druhé. Stabilní na kořenovou čakru – hluboké uzemnění stabilita.

CITRUSY - Na únavu, zlepšují náladu, obnovují hravost dětskost. Pozitivní pohled na život.

ČERNÝ PEPŘ – Výrazně zmobilizuje a dodává sílu.

FENYKL - Zklidňuje, odbourává emociální bloky, prohlubuje mateřské city, při přílišném přemýšlení.


GERÁNIUM – Harmonizuje emoce, vyrovnává výkyvy nálad a hladiny hormonů. Svými harmonizačními účinky ženu zklidní a tak umožní, aby náročnou životní situaci zvládla.

GREP – Osvěžuje a odstraní únavu. Potřeba náruče maminky. Pomáhá vykonat to do čeho se nám nechce. Překonat krizi, když se nám nechce a musí (kombinace s citronem).

HEŘMÁNEK ŘÍMSKÝ – Sedativní účinky ( silné krvácení, překrvení).

JASMÍN – Od pradávna je symbolem ženskosti a mateřství, kromě svých významných tonizačních účinků na svalstvo děložní sliznice přináší a posiluje vnímání ženskosti v tak jedinečném okamžiku jakým bezesporu porod je. Posiluje mateřskou lásku, poskytuje emoční podporu, umožňuje vnímat své pocity a emoce. Všestranně harmonizuje. Ulehčuje od bolesti a otevírá cestu ven.


KADIDLO - Prohlubuje dýchání a okysličení organizmu, zmírňuje bolesti při porodních kontrakcích. Přerušuje pouta s minulostí, ošetřuje strachy a úzkosti s minulostí spojené, zklidňuje a tím zpomaluje zrychlený dech. Vhodný při sklíčenosti, dodává sílu a odvahu, posiluje vztah mezi matkou a dítětem.

LEVANDULE - Umí povznést tam, kde je únava a vyčerpání, zklidňuje úzkost a nervové napětí. Pročišťuje místnosti, zchlazuje při porodu, snižuje krevní tlak, pomáhá proti strachu, zpracovává emoční traumata, potlačuje hysterii a šok, uvolňuje nervové napětí.

NEROLI - Nejvýrazněji podporuje psychiku. V mentální rovině velmi příznivě působí na čištění mentálních struktur, zejména při stavech neumím, nedokážu, nesmím.


ŠALVĚJ MUŠKÁTOVÁ – Působí na hypofýzu na endorfiny látky tišící bolest. Otevřená křídla a letí, uvidět jasně tady a teď. Snižuje krevní tlak.

MATEŘÍDOUŠKA - Emoční blok s rodinou, chybí emoční teplo, nehospodaření s energií. Vynikající na prohřátí emocí ve smyslu mateřství. Vnáší pocit bezpečí.

ROZMARÝNA – Posiluje naší výdrž a naše vnitřní síly. Je sluncem do života. Žena díky ní dokáže zmobilizovat poslední síly, probudit vůli, sílu a vydržet. Při nízkém tlaku.


RŮŽE – Je silicí emoční ochrany a péče. Pomáhá napojit se na sebejistotu, která vychází z nejhlubší části naší osobnosti. Spojuje jistotu s láskou, sebejistotu s milováním. Citlivě otevírá potlačená traumata, léčí emoční rány. Dává schopnost milovat sám sebe. Při nadměrném emočním zatížení působí růže preventivně díky tomu, že pomůže zvládat a překonat prožívanou bolest či zátěž a tím jí neukládá do svého nitra. Na emoce působí podporou síly osobnosti, zmírňuje intenzitu negativních emocí a zároveň hojí rány na duši. Poskytuje ochranu při zranitelnosti a slabosti. Uvolňuje stagnující energii, ošetřuje potlačený hněv i potlačená zranění. Otevírá cestu komunikaci. Sebevyjádření. Proti krvácení.

YLANG – YLANG - Dodává chuť BÝT PROSTĚ ŽENOU, odstraní emoční zábrany. Při vysokém krevním tlaku „ padni a užívej“ = nejlepší terapie.

Žádné komentáře: