"Až pochopíme, že se nerodí plod, ale citlivá inteligentní myslící bytost, tedy člověk, až ruce nastavené k práci skloníme, abychom je nabídli k pomoci, až pochopíme, že těhotná se stává bohyní a ve chvíli porodu odchází do svého nitra, kam nikdo nesmí vstoupit, až pochopíme, že jsme jen pozorovatelé, pak jsme porozuměli, co je normální porod."
(Dagmar Suchá, UNIPA)

neděle 23. srpna 2009

Flamenco

Včera jsme byli na závěrečném koncertu festivalu Iberica v Boskovicích. Lehce poprchalo. Flamencový koncert se konal na nádvoří Boskovického zámku a pořadatelé slibovali největší lahůdky. Přestože jsme měli lístky na stání, díky dešti se některá místa na sezení uvolnila a tak jsme měli celkem hezký výhled na pódium a byli pod střechou. Naprosto nám učarovala druhá půlka programu a to skupina Sergio Pamies Grupo. Míchali jazz a flamencové rytmy tak dokonale, že jsme vstávali ze židlí, já jsem občas zapomínala zavřít pusu... Publikum si okamžitě získala svým tanečním talentem Ana Calí (Ana Torcuato Gomez, 1976), která k té nádherné hudbě tančila či tleskala s naprostou jistotou. Přátelé já jsem se občas snažila pochopit systém, jak tleská, ale to prostě žádnej systém nemá, ona tleská, jak to cítí a to naprosto geniálně:) Jestli chcete vidět opravdový nefalšovaný Flamenco, tak jedině v jejím podání.


Na klavír jim lehce pršelo, a já jsem si vzpomněla na jeden film, ve kterém vystupuje Španělka, tanečnice, učitelka Flamenca a vysvětluje svým žákyním - obyčejným americkým holkám pocity, který by při tančení Flamenca měly mít: "Představte si, že vás právě opusil manžel! Odešel s nějakou... o dvacet let mladší!! Nechal vás samotnou se čtyřma dětma! A vy na něj máte hroznej vztek, jakej je zbabělec, sobec a prevít! A vám se chce brečet a křičet zároveň, ale vy ne. Vy si stoupnete hezky zpříma, kouknete osudu do očí a začnete tančit. Tohle všechno musí být v tom tanci!" a přitom se tak rozčílí, že musí odběhnout do zákulisí osušit si oči...
A ten klavírista - úžasnej talent, a má i blog: http://blog.sergiopamies.com/ a to jejich cédo jsme si nesly s Evčou v tašce domů.
A až budeme mít hroznej vztek nebo prostě takovej podivnej tlak na hrudi, až bude potřeba ty emoce pustit ven, tak si ho pustíme a budeme tančit. Naše vlastní Flamenco..

J.

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Holka ty to vždycky píšeš tak, že by tam člověk chtěl být, když to čte :-) bys mohla dělat v reklamce.
PETA K

Lukke řekl(a)...

Parada, tak doufam ze to Flamenco zacnes tancit. A na ten filmecek si vzpominam bylo to nejak "GO HAPPY"?

Lukas(Pra-Kr-Ti)

Jana řekl(a)...

1. Nepamatuju si z Prakrti žádného LUKASE. Pardon.
2. Flamenco tančit nebudu.
3. Na filmu Go Happy jsem byla s Lenkou - Vy jste tam byl taky? Náhodou?
4. Mám za sebou detektivku plnou sexuálně motivovaných vražd. Jsem z toho lehce paranoidní...

J.

Anonymní řekl(a)...

I wish not acquiesce in on it. I assume warm-hearted post. Expressly the appellation attracted me to review the whole story.

Anonymní řekl(a)...

Amiable dispatch and this mail helped me alot in my college assignement. Thanks you on your information.