"Až pochopíme, že se nerodí plod, ale citlivá inteligentní myslící bytost, tedy člověk, až ruce nastavené k práci skloníme, abychom je nabídli k pomoci, až pochopíme, že těhotná se stává bohyní a ve chvíli porodu odchází do svého nitra, kam nikdo nesmí vstoupit, až pochopíme, že jsme jen pozorovatelé, pak jsme porozuměli, co je normální porod."
(Dagmar Suchá, UNIPA)

neděle 6. dubna 2014

Nemůžete najít porodní asistentku k domácímu porodu? Čtěte! A pište!

Výzva: V nejbližších týdnech má Evropský soud pro lidská práva rozhodnout o žádostech dvou českých žen, které chtěly mít u svého domácího porodu porodní asistentku. (http://www.unipa.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=261:elsp&catid=35) Pokud to dobře dopadne, tak bude Ministerstvo zdravotnictví muset jednat a narovnat situaci žen a porodních asistentek v České republice.

Prosíme všechny ženy, které nemohou ke svému porodu sehnat porodní asistentku, ať oslovují krajské úřady, spádové porodnice a své pojišťovny. Zamítavé odpovědi úřadů (včetně různé argumentace, kterou používají) se bude hodit pro jednání s Ministerstvem zdravotnictví a případné soudy. Neziskové organizace připravují podklady a návrhy (např. legislativní návrhy). Podpořte případnou změnu i vy vaší aktivitou. Informujte o této výzvě spřízněné těhotné. Vzory žádostí, které zpracovala Liga lidských práv, najdete zde: http://normalniporod.cz/prakticke-rady/co-delat-jako-zenamatka/
Prosíme o zaslání případných reakcí úřadů, abychom je mohli shromažďovat, na adresu Kateřina Hájková Klíčová, NESEHNUTÍ, tř. Kpt. Jaroše 18, Brno, či oscanovanou odpoveď na klicova@unipa.cz.. Dejte nám na sebe, prosím, i emailový kontakt, abychom Vás mohly oslovit. Můžete také samozřejmě anonymizovat Vaše jméno a další údaje.
Společně to dokážeme!

Žádné komentáře: