"Až pochopíme, že se nerodí plod, ale citlivá inteligentní myslící bytost, tedy člověk, až ruce nastavené k práci skloníme, abychom je nabídli k pomoci, až pochopíme, že těhotná se stává bohyní a ve chvíli porodu odchází do svého nitra, kam nikdo nesmí vstoupit, až pochopíme, že jsme jen pozorovatelé, pak jsme porozuměli, co je normální porod."
(Dagmar Suchá, UNIPA)

čtvrtek 12. února 2009

My beautiful Cervix

Porodní asistentky jsou vážně zajímavé ženy. Jednu studentku z USA napadlo, fotit si každý den, celý měsíc svůj děložní čípek (lépe řečeno, fotil to její přítel) - jen tak, ze studijních důvodů... Aby věděla, co se to v jejím těle celej měsíc vlastně děje. Jestli Vás to zajímá, tak fotky najdete zde: My beautiful cervix. A mně to přišlo taky jako geniální nápad, protože:


Čípek děložní - cervix je nesmírně důležitá část dělohy. Děložní hrdlo ční do pochvy jako děložní čípek. Je kulatý - uprostřed s otvorem. U ženy, která nerodila, má tento otvor tvar kulaté dírky, u ženy, která rodila čárky.


Normálně je kanálek, který prochází děložním hrdlem a spojuje pochvu a dělohu, velmi úzký (7-8 mm). Sliznice vystýlající děložní hrdlo tvoří podélné slizniční řasy, které do sebe zapadají a tak otvor dokonale uzavírají. Buňky sliznice produkují hlen, jehož konzistence se mění v závislosti na pohlavním cyklu. (Při metodách přirozeného plánování rodičovství, Symptotermální metodě apod. se zjišťuje kvalita hlenu jako jeden z příznaků probíhající ovulace).


Během těhotenství uzavírá děložní hrdlo hlenová zátka, která chrání děložní dutinu před průnikem mikroorganismů, ale i spermií. Několik hodin před prvními porodními bolestmi se hlenová zátka uvolní, děložní hrdlo se začíná zkracovat (tzv. spotřebovávat) a čípek se během porodu začne pomalu otevírat až na 10 cm. Teprve tehdy projde porodním kanálem hlavička děťátka.


Také během menstruace dochází k mírnému roztáhnutí kanálku děložního hrdla, aby se mohla odlučovat odumřelá sliznice děložní (endometrium).
Během ženského orgasmu se děložní krček smrští a zevní děložní otvor se roztáhne.
Pro udržení těhotenství má hrdlo děložní s čípkem tu nejdůležitější úlohu. Pokud se začne děložní hrdlo během těhotenství zkracovat, hrozí potrat či předčasný porod.

A úplně největší bomba je, jak se dostanou spermie přes děložní hrdlo - cervix do dělohy a odtud do vejcovodů "pomilovat se" s vajíčkem.... Ale o tom snad příště:)

J.

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Ty jsi ale chytrá holka, vždycky e tu u Tebe dočtu něco zajímavýho:-)) VojZuza

Anonymní řekl(a)...

mně se líbí, jak píše, že to fotil talented boyfriend with normal digital camera and headlamp... má to velmi dobře nasvícený a ostrý, na tak malým a tmavým operačním prostoru... boyfriend je evidentně opravdu talented. respect! :-)

Unknown řekl(a)...

Už se těším na pokračování. Díky za zajímavé informace.

Anonymní řekl(a)...

dobry start