"Až pochopíme, že se nerodí plod, ale citlivá inteligentní myslící bytost, tedy člověk, až ruce nastavené k práci skloníme, abychom je nabídli k pomoci, až pochopíme, že těhotná se stává bohyní a ve chvíli porodu odchází do svého nitra, kam nikdo nesmí vstoupit, až pochopíme, že jsme jen pozorovatelé, pak jsme porozuměli, co je normální porod."
(Dagmar Suchá, UNIPA)

čtvrtek 20. listopadu 2008

Matka na poloviční úvazek


Chodím na kurz přípravy k porodu - dneska jsem braly kojení. Přikládám děti mamkám k prsu, občas vezu Kiliána do školky, přebaluju, utírám děckám zadečky, vysvětluju jak funguje "odstříkávací pumpa" - kurňa, jak se to řekne česky??? Kilián mě dneska vzbudil v 6:30, vydržel se ještě hodinu a půl válet v posteli. Chystám mu jídlo, když v noci brečí - vzbudí mě to, kapu mu do očí, šplíchám do nosu, někdy mu čistím zuby. Ne každej den, ale sem tam. Ráno po cestě do školky pršelo. Měli jsme tam být v 9, a jelikož nemám ty mateřský věci ještě tak úplně v paži, jeli jsme na poslední chvíli. Vyletěla jsem z baráku, sedla na kolo, začalo pršet. Na zpáteční cestě jsem si říkala, že bych fakt nemusela nikoho potkat. Spala jsem asi 5 hodin, byla jsem zmoklá a strhaná přesně jako některý mamky na mateřské po několika probdělých nocích (já to měla po báječným večeru v Irish pub). Potkala jsem kamarádku, dívala se na mě soucitně. Vysvětlila jsem jí, že takhle normálně nevypadám, že jinak jsem upravená, usměvavá, vyspaná... a šla jsem se naložit do vany.

Zdál se mi sen, že jsem si osvojila dítě.

Ha slyším kňourání... moment... dudlík do pusy a spí se dál.

Mně z toho asi trošku hrabe.

J.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Chichi, já bych ty mateřský věci v paži mít měla - ale i tak chodíme do školky na 9hod na poslední chvíli furt. Někdy i později :( - to asi nebude tím mateřstvím :))). Ahojky! DitaB