"Až pochopíme, že se nerodí plod, ale citlivá inteligentní myslící bytost, tedy člověk, až ruce nastavené k práci skloníme, abychom je nabídli k pomoci, až pochopíme, že těhotná se stává bohyní a ve chvíli porodu odchází do svého nitra, kam nikdo nesmí vstoupit, až pochopíme, že jsme jen pozorovatelé, pak jsme porozuměli, co je normální porod."
(Dagmar Suchá, UNIPA)

neděle 14. září 2008

Zákusek, brambory, jabka a slivovice

Vzali jsme si s Vaškem ze stejného talíře. Zákusek! No s Václavem Havlem přece. A nad těma dobrotama jsem zachytila jeho pohled. Byl hřejivej a skromej. Četl v Huse na provázku Odcházení. Po každém jednání jsme se občerstvili hudbou, jablkem, chlebíčkama a jinýma dobrotama a vrhali se zpět do děje. Když hra skončila vedli jsme dlouhou filosofickou debatu nad divadelním vínem a sdělovali si svoje myšlenky o cestách duše. Tak jsem přišla na to, že se mi ty moje myšlenky dost těžko dají zformulovat v slova, která by pochopili ostatní. Snažila jsem se, co to šlo, ale tyhle věci jsou někdy nepředatelný. Někdy se mi to ale daří povědět v obrázcích, tak tady jeden je:

V sobotu jsem nám se ségrou zařídila meditační dopoledne na poli brambor. Teta pro nás vyšetřila dva řádky, dojely jsme brzo ráno, navlékly se do pracovních hadrů a vyrazily na pole. Je neuvěřiltený, jak mozek naběhne na jinou hladinu, když má dělat takovou jednoduchou operaci, jako je třídění brambor na "malý" a "velký". Každý do jinýho kýbla. Slunko nás hřálo do zad a vítr ohýbal dozrálou kukuřicí. Nebe bez mráčku.
Malý - velký - velký - malý - vysypat kýbl - malý - velký...


Pak šáhnete do zhnilé brambory. Přilepí se vám na bavlněný rukavice. Tak šáhnete do hlíny, abyste ten hnus z rukavice dostali. A ucítíte vlhko na prstech. Docela vzrušující:) Když bylo hotovo, sedly jsme na obrácený kýble /momentálně moje oblíbené slovo/, pily jsme ocitronovanej horkej čaj a koukaly na ty vztyčený pytle brambor vedle řádku. Tak jsem si to v duchu vyfotila, jak vedle těch pytlů jede strýc na traktoru a teta jde za ním s taškou, aby nám vytrhla červenou řepu.


Linda hledá všude ořechy, na zahradě jsme v neděli sbíraly jabka a švestky na slivovicu. Amálka objevila zahradu, trávu, stromy a svět venku. Nikdy ještě nebyla na zahradě. Byla unešená a pořád dokola čuchala k jehličkám stromů. Zřejmě ji ten nekonečný prostor najednou děsil, plížila se jen v těsné blízkosti domu a přiběhla na zavolání. Já se jí nedivím, ale zároveň vím, jak to dobrodružství táhne. A jaký je to opojný pocit vydat se cestou, kterou cítíš, že musíš jít, ale nevíš, co tě na ní čeká!

J.

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

No ty kýble s jablóškama žlotéma z Malé Hané só nádherné a ta naše babička na traktóoře - jí to sloší jako každééé rok :-))) Ovšem naladění na vlnu malých a velkých...tak to dokáže vyjádřit jenom Jana, ale je to tak a slivovička byla taky, že :-) škoda, že pro nás babi nenašetřila nějaké řádek:-) Ale pozor vážení, my máme ještě brambory na zahrádce a bude se tu jednat o romatiku jiného druhu - nebudeme je vyorávat, ale kopat motykou, to je něco, ovšem pokud to období deštů nepomine, tak ty brambory nevyberem. Tak kdyby měl ještě někdo zájem, tak napište! .. V.

Anonymní řekl(a)...

Jaňulko,tento článek se Ti opět moooc podařil. Myslím, že to bylo opravdu krásné dopoledne strávené na bramborách :) Odpočinek to moc nebyl,ale každopádně jiný druh práce určitě. Jen tak dále a těšíme se na další brigádce, ovšem vybírání brambor bude až příští rok :)Peťa

Anonymní řekl(a)...

ahoj, Amálka už předtím na zahradě byla, ale na jiné.. A tehdy se ze začátku bála i trávy
Martina