"Až pochopíme, že se nerodí plod, ale citlivá inteligentní myslící bytost, tedy člověk, až ruce nastavené k práci skloníme, abychom je nabídli k pomoci, až pochopíme, že těhotná se stává bohyní a ve chvíli porodu odchází do svého nitra, kam nikdo nesmí vstoupit, až pochopíme, že jsme jen pozorovatelé, pak jsme porozuměli, co je normální porod."
(Dagmar Suchá, UNIPA)

pondělí 28. dubna 2008

Proč???


V pátek jsem byla na kurzu Porodní asistentka v komunitní péči v Praze v Porodním domě U čápa. Mám pocit, jakoby celý kurz ve mně opět vzbudil velkou víru a naději v přirozený porod.
Pochopila jsem, co je hlavním úkolem porodní asistentky, že je to ochrana přirozeného průběhu porodu, těhotenství i šestinedělí. Ochrana ženy před urychlováním porodu v porodnici, před zbytečnou medikalizací, před zbytečnými zákroky, před epiziotomií (nástřihem hráze). Jako porodní asistentky bychom měly zabránit časnému oddělování novorozených miminek od matek, podporovat kojení, trpělivě podporovat ženy v průběhu celého porodu.
Byla jsem zcela překvapená, když jsem hledala informace o epiziotomiích, našla jsem stránky jedné čerstvé MIDWIFE z New Yorku, která má za sebou 70 porodů v domácnosti a v článku psala o tom, že musela udělat její první nástřih hráze!!! Což je u nás v porodnicích naprosto nepředstavitelné číslo!!! V komentářích k jejímu příspěvku psaly i další porodní asistentky podobné zážitky. Ta porodní asistentky bytostně prožívala smutek z toho, že musela tu ženu nastřihnout. Nás to ve škole a v porodnici učí jako něco normálního, jde mi z toho mráz po zádech.

Je potřeba se ptát.
Je hrozně MOC potřeba ptát se PROČ!
Je potřeba ptát se některých sestřiček, proč s miminky někdy zachází tak hrubě. Je potřeba ptát se, jestli jsou i jiné možnosti a jaké, pro určitý zásah.
Je potřeba hledat, číst a ptát se.

Doporučuju všem krásné video o praxi porodní asistentky z Mexika: ZDE.

JDE TO JINAK!

HOWGH.

J.

PS: Zdá se, že to tu budu muset nějak třídit... ty příspěvky.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, narazil jsem sem úplně náhodou při hledání dávné známé - nicméně když už se ptáš proč, nedá mi to abych ti aspon částečně nenaznačil směr. Nástřih hráze je mimo jiné taky S.O.P jako ochrana před nechtěným natržením hráze, případně vzniku píštěle. A jako sopka funguje - tuhle část porodu dokáže provést amatér s obrázkovou knížkou v ruce. Šití už je složitější, ale pořád to je v rámci obecných znalostí a spíš diskomfortu než ohrožení života. A bude to jenom horší - byl jsem u testů z toxikologie na VOŠ, průměrná úspěšnost posluchaček byla pod 30% a test byl postaven tak, že 40% získal ten, kdo si házel korunou. Přes 50% bodů ze třiceti lidí ve třídě nezískal při prvním pokusu nikdo. Prostě nemůžeš chtít po lidech, co si ve dvaceti pletou sodík z draslíkem aby dokázali odhadnout kdy je to ještě bezpečný a kdy už je třeba nástřih provést....ale možná jim dokážeš připravit postup kterej nikdy nezklame i když nepotěší, čus Lokki