"Až pochopíme, že se nerodí plod, ale citlivá inteligentní myslící bytost, tedy člověk, až ruce nastavené k práci skloníme, abychom je nabídli k pomoci, až pochopíme, že těhotná se stává bohyní a ve chvíli porodu odchází do svého nitra, kam nikdo nesmí vstoupit, až pochopíme, že jsme jen pozorovatelé, pak jsme porozuměli, co je normální porod."
(Dagmar Suchá, UNIPA)

středa 30. dubna 2008

Co se mnou udělal přirozený porod?


Reklama na přirozený porod: ZDE!
(musíte být zaregistrováni na youtube)

Od pátku, co jsem byla v Porodním domě U čápa, jsem viděla spoustu videí přirozeného porodu na youtube. Byly to porody doma nebo v porodních domech, u kterých byla přítomna porodní asistentka nebo taky manžel, děti, babičky, kamarádky... Dostala jsem se tím do takového zvláštně intuitivního stavu mysli (nebo možná spíš duše). Obecně si připadám trošku jakoby část mě byla na návštěvě u Anděla. A jakoby tam vždycky jistou dobu pobývala.

Zítra jdu na praxi k porodům.
Těším se.

J.

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Culdo, jsi úžasná! Držím pěsti, ať se daří...
L.

Anonymní řekl(a)...

podle debat s gynekologama (znám teda jen dva) jsou cca 4 z 5 žen schopny porodit samy bez doktora jen s porodní bábou (tím jsem vždycky utěšoval svojí ženu, když na ni sedly obavy a úzkost, že to nezvládne). žena měla nekomplikovaný porody dva ze tří (u prvního porodu byl pupečník kolem krku dítěte), takže má zrovna horší poměr než je ten obecný odhad. přirozenej porod je trochu jinej a určité části žen je u něj evidentně mnohem líp (i když teda, u všech porodů ženě vyšli bez problémů VE VŠEM požadovaném vstříc, vždycky byli strašně milí a pozorní a bylo to normálně v porodnici, takže nevím co, kromě nástřihu hráze při prvním a třetím porodu, bylo "nepřirozené"). ale nemůžu se zbavit dojmu, že nemít po ruce připraveného někoho, kdo umí v případě potřeby rychle zasáhnout (přiznám se, že netuším, o kolik toho lékařka umí víc než porodní bába) je vzhledem k procentu komplikací (dejme tomu těch 20 %) dost hazard. myslím tím hlavně porody doma. samozřejmě je to každýho věc, ale já osobně se na lidi odhodlaný rodit doma dívám s despektem.

Jaňula řekl(a)...

Tak ono je to tak, že porod doma zkrátka není pro všechny. V Holandsku rodí asi třicet procent žen doma s porodní bábou a podle všech výzkumů fyziologický porod (zdravá žena, zdravé miminko, zdravý průběh těhotenství) vedený porodní asistentkou doma, je asi tak stejně riskantní jako porod vedený v porodnici. Tam jsou na to ale taky porodní asistentky vzdělávány, musí dokázat spoustu problémů předvídat. Většinou rodí s maminkami, které k nim chodí na pravidelné kontroly, takže znají průběh celého jejich těhotenství. Jinak po celé Evropě existují porodní domy, což je další alternativa k porodnicím, kde lze přivést miminko na svět. Je zde vytvořeno přátelské prostředí a pracují zde pouze porodní asistentky. Tedy bez lékařů. Porodní domy fungují v Polsku, Rakousku, Německu, Švýcarsku, Finsku, Francii, Anglii, Belgii, Dánsku a já nevím kde všude na světě. Jen u nás úředníci otevření porodního domu v Praze pořád brání. Jsou zkrátka ženy, které mají raději individuálnější přístup, příjemnější prostředí, péči žen, i když se to může zdát někomu zvláštní v porodnici se necítí bezpečně. A já jsem pro to, aby ženy měly možnost přivést děti na svět tam, kde se cítí dobře a bezpečně, pokud to umožňuje zdravotní stav miminka a matky.

Anonymní řekl(a)...

zdravím, a musím přiznat, že Jak vidím, jsou na této planetě i moderně myslící bytosti, jako je tomu v případě budoucí asistentky Jaňuly. Je faktem, že porody v domácích podmínkách nejsou pro každou ženu. Ale jak výzkumy hovoří, žena i s mírným rizikem může dobře rodit doma. To je obecně známo např. z výzkumu WHO organizace, již dlouhá léta. Proč naši lékaři však brání přirozenosti při porodu je věc druhá. Je to dáno především jejich samotnou konzervativností - troufnu si říci a to doslova. Většině lékařů zkrátka vyhovuje, že oni mohou porody vézt, určovat co a jak bude, a byly by nejraději, kdyby porodní asistentky zmizeli ze světa. Prostě je to dáno jejich myšlením, a snad tak trochu i pocitem důležitosti. Ale zpět k tématu, co jste napsala naprosto souhlasí a je holou pravdou, souhlůasím.

Michal ŠEBEK
portál MediRádce