"Až pochopíme, že se nerodí plod, ale citlivá inteligentní myslící bytost, tedy člověk, až ruce nastavené k práci skloníme, abychom je nabídli k pomoci, až pochopíme, že těhotná se stává bohyní a ve chvíli porodu odchází do svého nitra, kam nikdo nesmí vstoupit, až pochopíme, že jsme jen pozorovatelé, pak jsme porozuměli, co je normální porod."
(Dagmar Suchá, UNIPA)

pátek 26. srpna 2011

Doprovázím ženy k porodu do Vyškovské porodnice

Do konce září mám ve Vyškově plný úvazek. Jsem zde velmi spokojená. Lékaři se mnou spolupracují, jsou milí, nemusím se s nikým dohadovat a necítím se pod neustálým tlakem lékaře, do porodu nějak zasahovat. Ženu během porodu vyšetřuje většinou jen porodní asistentka, nemáme žádné nařízení, že musí ženu vyšetřit každé 2 hodiny lékař, nebo, že porod musí běžet každou hodinu o 1 cm... Podobné nesmysly je zvyšují procento dalších zásahů do porodu.
Pokud přijede prvorodička na 2 cm otevřená s nepravidelnými stahy, ještě to neznamená, že porod běží. V Anglii považují porod za rozběhnutý zhruba od 4-5 cm, kdy stahy znatelně zesílí, jsou pravidelné, silné a porodní branka se dále otevírá. Vypozorovala jsem, že zhruba stejně postupujeme ve Vyškově. Ženu s takto nepravidelnými kontrakcemi a pomalu se rozbíhajícím porodem můžeme přijmout a čekáme, zda se porod nerozběhne sám. Pokud se nic neděje, můžeme další den ženu pustit třeba domů... Většinou se takové porody rozběhnout rychle od 4-5 cm a porod pak může překvapit svou rychlostí.

Ve Vyškově respektujeme porodní plány, předem ho s Vámi porodní asistentky proberou. Veškerou dokumentaci k porodu chystáme dopředu - takže když v bolestech přijedete, jediné, co opravdu musím, je natočit vstupní monitor.
Během porodu doporučujeme využít vanu, sprchu, alternativní úlevy od bolesti. Hodně ženy podporujeme ve vertikálních polohách - v kleku, ve stoje, na míči atd. Doporučujeme využít během porodu homeopatika, nabízíme "alternativním" ženám aromalampičky a tatínky učíme masírovat bederní oblast zad.
Pokud je dítě v pořádku, podporujeme plný bonding po porodu.



Vyškovská porodnice má nejnižší procento císařských řezů v kraji - letos je to zatím zhruba 8 procent. Dle mého názoru je to způsobeno především nízkým procentem indukovaných porodů, respektování přirozeného běhu porodu - a také délky. V II. době porodní se netlačí předčasně, ale tehdy, až má žena sama pocit "na tlačení", tedy až hlavička dorazí opravdu na pánevní dno.



Od října sem budu moci ženy doprovázet soukromě. Zatím to vypadá tak, že nebudu mít žádné služby a budu sem moci jezdit jen se svými klientkami k porodu.

Už vím, kterou porodnici bych si vybrala k porodu...

J.

11 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

:-))) Ves

Lucka řekl(a)...

Já ti to TAK MOC PŘEJU!!!
Sice to u nás na třetí dítko zatím nevypadá :))
Karolínka nemá ještě tři měsíce, ale jsem strašně ráda, že jsi tak blízko.

Asi bylo potřeba, aby si prošla i těmi horšími "cestami"

Přeju samé spokojené maminky a zdravé děti :)

Lucka Venz.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, jsem z Vašeho přístupu nadšená. Taky hltám I. M. Gaskin a čeká mě třetí porod, který už snad bude podle mých představ. Měla byste o sobě dát víc vědět. Třeba na Baby-café.cz, tam je plno mamin, co chtějí rodit přirozeně s vlastní pa. Co já bych za někoho takového dala v Plzeňském kraji. Nevíte o někom? :-) katka_v@email.cz

Anonymní řekl(a)...

Tak ještě touhle cestou děkuju za krásný porod ve Vyškově! :-) Terka s Emičkou

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
pracuji ve Vyškovském deníku Rovnost a zaujal mě Váš článek o vyškovské porodnici a fakt, že má nejmenší počet porodů císařským řezem v kraji. Ráda bych o tom napsala článek a chtěla jsem Vás proto požádat, zda byste se mi ozvala na e-mail marketa.forro@denik.cz. Bohužel jsem na Vás jiný kontakt nenašla, tak to zkouším touto cestou. Děkuji za odpověď

Markéta Forró

Anonymní řekl(a)...

Občas nakouknu...a jsem ráda, že se dočítám takové skvělé zprávy! Kdyby náhodou někdy bylo třeťátko, tak vím kam - a hlavně s kým :-) tam jet.

Pavlína a Jonášek - dneska přesně půlroční :)

Anonymní řekl(a)...

Jani, to je krása - takový přístup, přeji Ti, ať jsi tam moc spokojená. Škoda, že přímo v Brně taková porodnice není...
Zdravím,
Soňa Marvanová

Anonymní řekl(a)...

Díky za článek, budu o vyškovsé porodnici uvažovat. ještě se zeptám, jaké je procento epiziotomie? provádí se rutinně? Katka

Jana řekl(a)...

Epiziotomie se nikde, kde jsem pracovala rutinně neprovádí. Vždy záleží především na porodní asistentce, na jejích zkušenostech,na jejím přístupu, na průběhu porodu, zda se pro epiziotomii nakonec rozhodne. Ve Vyškově je celkově procento epiziotomií asi 49 procent.
Zdraví Jana R.

Anonymní řekl(a)...

Nemuzu tu nikde najit informace o vas ani kontakt? Shanim si porodni asistenku, ktera by me doprovazela pri porodu. Muzete mi na sebe poslat nejake informace? Dekuji, Luci

Jana řekl(a)...

Hezký den, kontakt na mě najdete zde: www.uporodnibaby.cz Přeji hezký den Jana R.