čtvrtek 12. února 2009

My beautiful Cervix

Porodní asistentky jsou vážně zajímavé ženy. Jednu studentku z USA napadlo, fotit si každý den, celý měsíc svůj děložní čípek (lépe řečeno, fotil to její přítel) - jen tak, ze studijních důvodů... Aby věděla, co se to v jejím těle celej měsíc vlastně děje. Jestli Vás to zajímá, tak fotky najdete zde: My beautiful cervix. A mně to přišlo taky jako geniální nápad, protože:


Čípek děložní - cervix je nesmírně důležitá část dělohy. Děložní hrdlo ční do pochvy jako děložní čípek. Je kulatý - uprostřed s otvorem. U ženy, která nerodila, má tento otvor tvar kulaté dírky, u ženy, která rodila čárky.


Normálně je kanálek, který prochází děložním hrdlem a spojuje pochvu a dělohu, velmi úzký (7-8 mm). Sliznice vystýlající děložní hrdlo tvoří podélné slizniční řasy, které do sebe zapadají a tak otvor dokonale uzavírají. Buňky sliznice produkují hlen, jehož konzistence se mění v závislosti na pohlavním cyklu. (Při metodách přirozeného plánování rodičovství, Symptotermální metodě apod. se zjišťuje kvalita hlenu jako jeden z příznaků probíhající ovulace).


Během těhotenství uzavírá děložní hrdlo hlenová zátka, která chrání děložní dutinu před průnikem mikroorganismů, ale i spermií. Několik hodin před prvními porodními bolestmi se hlenová zátka uvolní, děložní hrdlo se začíná zkracovat (tzv. spotřebovávat) a čípek se během porodu začne pomalu otevírat až na 10 cm. Teprve tehdy projde porodním kanálem hlavička děťátka.


Také během menstruace dochází k mírnému roztáhnutí kanálku děložního hrdla, aby se mohla odlučovat odumřelá sliznice děložní (endometrium).
Během ženského orgasmu se děložní krček smrští a zevní děložní otvor se roztáhne.
Pro udržení těhotenství má hrdlo děložní s čípkem tu nejdůležitější úlohu. Pokud se začne děložní hrdlo během těhotenství zkracovat, hrozí potrat či předčasný porod.

A úplně největší bomba je, jak se dostanou spermie přes děložní hrdlo - cervix do dělohy a odtud do vejcovodů "pomilovat se" s vajíčkem.... Ale o tom snad příště:)

J.

4 komentáře:

  1. Ty jsi ale chytrá holka, vždycky e tu u Tebe dočtu něco zajímavýho:-)) VojZuza

    OdpovědětVymazat
  2. mně se líbí, jak píše, že to fotil talented boyfriend with normal digital camera and headlamp... má to velmi dobře nasvícený a ostrý, na tak malým a tmavým operačním prostoru... boyfriend je evidentně opravdu talented. respect! :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Už se těším na pokračování. Díky za zajímavé informace.

    OdpovědětVymazat

Zde mi můžete nechat vzkazík: